MAD Architectsによる、愛知県岡崎市の住居兼幼稚園「クローバーハウス」

( )

Photo at random

MAD Architectsによる、愛知県岡崎市の住居兼幼稚園「クローバーハウス」

architecture, feature

00_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

MAD Architectsが設計した、愛知県岡崎市の住居兼幼稚園「クローバーハウス」です。

※以下の写真はクリックで拡大します

01_MAD_Clover-House_Rasmus-Daniel-Taun
photo(C)Rasmus Daniel Taun

02_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

03_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

05_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

06_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

07_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

08_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

09_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

10_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

11_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

12_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

13_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

14_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

15_MAD_Clover-House_Fuji-Koji
photo(C)Fuji Koji

16_MAD_Clover-House_Physical-Model

17_MAD_Clover-House_Physical-Model

18_MAD_Clover-House_Ground-Breaking-Ceremony_Dan-Honda
photo(C)Dan Honda

19_MAD_Clover-House_Ground-Breaking-Ceremony_Dan-Honda
photo(C)Dan Honda

20_MAD_Clover-House_Ground-Breaking-Ceremony_Dan-Honda
photo(C)Dan Honda

21_MAD_Clover-House_Ground-Breaking-Ceremony_Dan-Honda
photo(C)Dan Honda

22_MAD_Clover-House_Construction-Photo_Dan-Honda
photo(C)Dan Honda

23_MAD_Clover-House_Construction-Photo_Dan-Honda
photo(C)Dan Honda

MAD_Clover-house_1st-Floor

MAD_Clover-house_2nd-Floor

MAD_Clover-house_3rd-Floor

MAD_Clover-House_Diagram

MAD_Clover-House_Elevation

MAD_Clover-House_Longitudinal-Section

MAD_Clover-House_Structural-Diagram

MAD_Clover-House_Structural-Diagram_Interior

MAD_Clover-House_Transverse-Section

以下、建築家によるテキストです。

**********

MAD architects have completed their first project in Japan, the Clover House kindergarten. Located in the small town of Okazaki, the school's setting boasts views of the paddy fields and mountains, characteristic of the Aichi Prefecture. The kindergarten was originally operated out of the old family home of siblings Kentaro and Tamaki Nara, which soon became too small and unfit for expanding their educational goals. The siblings desired to create a modern educational institution where children could feel as comfortable as they do in their own homes, allowing them to grow and learn in a nurturing setting.

“It was important to create a kindergarten that felt like a home, and give the kids the best possible house to grow up in, one that promotes their learning and creativity,” stated Ma Yansong, founder and principal partner of MAD Architects.

MAD was commissioned by the family to transform their old two-story family house into a fully developed educational institution. The transformation started with an investigation of the existing 105 sqm house. Like the surrounding houses, this wooden building was first constructed as a standard prefabricated house. To keep the construction costs to a minimum, MAD decided to recycle the existing wood structure, incorporating it into the new building’s design. The original wooden structure is present throughout the main learning area as a symbolic memory of Clover House’s history. Its translucent and enclosed spaces easily adapt to different teaching activities. The windows, shaped in various geometries recognizable to a child's eye, allow sunlight to sift through and create ever-changing shadows that play with the students' curiosity and encourage imagination.

“We have designed the building from a child’s point of view, and the layout focusses on creating intimate and diverse spaces.” said Ma Yansong.

The new house’s skin and structure wrap the old wooden structure like a piece of cloth covering the building’s skeleton, creating a blurry space between the new and the old. The starting point of The Clover House is the signature pitched roof. This repurposed element creates dynamic interior spaces, and recalls the owners’ memories of the building as their home. The form of the house brings to mind a magical cave or a pop-up fort. Compared to the original assembly-line residence, the new three-dimensional wooden structure presents a much more organic and dynamic form to host the kindergarten. The facade and roof utilize common soft roofing materials, such as asphalt shingles, to provide waterproofing, while wrapping up the whole structure in a sheath of paper-like pieces.

“We wanted to create a playful piece of architecture that would stay in the memory of the kinds when they have grown up.” – Ma Yansong

Adding to the sense of playfulness, there is a slide that descends from the second floor of the building to an outdoor play area and an open courtyard in front of the building.

■建築概要
Clover House
Okazaki, Aichi, Japan
Typology:Kindergarten, Residence
Status:Completed
Site Area:283 sq m
Building Area:134 sq m
Total Floor Area:300 sq m
Directors:Ma Yansong, Yosuke Hayano, Dang Qun
Design Team:Takahiro Yonezu, Yukan Yanagawa, Hiroki Fujino, Julian Sattler, Davide Signorato
Client:Kentaro Nara / Tamaki Nara
Constructor:Kira Construction Inc.
Structural Engineer:akuo Nagai
Photography:Fuji Koji, Dan Honda


前後の記事を読む

RSSフィード

このサイトの最新情報をRSSフィードで配信しています。
RSS RSSリーダーで購読する

メールマガジン

メールマガジンで最新の情報を配信しています。
»メールで architecturephoto.netを購読する

情報募集

建築・デザイン・アートの情報を随時募集しています。
»詳しくは、こちらをどうぞ

Search"サイト内検索"

amazon search"書籍検索"

最新ニュースを受け取る

feature"特集記事"

remarkable"注目情報"

book"書籍情報"

Exhibitions"展覧会情報"

Competitions"コンペ情報"

最近のTopics

Ad

広告掲載ついてはこちらにどうぞ

ap job"求人情報"

ap product"建材情報"

ap books"入荷情報"

Tags

※ニュース・リリースなどはこちらのフォームをご利用ください
>>contact