コンラディン・クラヴオットによるスイスのベーカリー”Merz Production Bakery in Chur”

( )

Photo at random

コンラディン・クラヴオットによるスイスのベーカリー”Merz Production Bakery in Chur”

architecture, feature

merzp1.jpg

merzp2.jpg
photo(C)Ralph Feiner

コンラディン・クラヴオットが設計したスイス・クールのベーカリー"Merz Production Bakery in Chur"です。


merzp3.jpg
merzp4.jpg
merzp5.jpg
merzp6.jpg
merzp7.jpg
merzp8.jpg
photo(C)Ralph Feiner
merzp9.gif
merzp10.gif
merzp11.gif
merzp12.gif
以下、建築家によるテキストです。
***********
About sustainability in architecture - the new Merz bakery in Chur
Sustainability is a term that has to cover a wide range of aspects, especially in architecture. In the world of building many singular issues form a new whole: culture, emotion, function, location, energy, finance, business, etc.Sustainability is about values ​u8203 that are to be longlasting. Values ​u8203 which are not a short term fashion but become even more significant over age.
The location and function
The building is located in the commercial area in Chur - on a road towards a highway access. The buildings in the area show characteristics of low-cost industrial structure: simple box-like volumes, flat roof with gravel, aluminum windows, grey metal cladding, large neon signs, etc. If we had chosen a similar language for the new building the products created would have evoked the impression of being prefabricated: a completely wrong association. The design and material choice therefore had to be chosen differently: an expression of manual labor, simplicity and openness. The product had to be presented as something healthy. The healthy is hope for a long life.
The place and the wind
Chur is located in a valley with prevailing foehn winds. The new building is not intended as a barrier, but as a natural part of this phenomenon: Thanks to the buildings geometry, the wind sweeps over it like a hilly elevation. On top of it sway alternating colors of green heather, lavender, ivy and various flowers. The fragrance of flowers, baked bread and pastries spreads across the country.
The work and the participation in the process
All work spaces are wide open to the environment. Daylight and daily life outside the building become part of the work process like in no other bakery. Hardly any artificial light is needed, the colours of the foods remain natural and the work becomes diversified. Vice versa the house is designed to be a great showcase: Those interested can stroll all around the building and thereby become familiar to the entire naturalness and the handcraft. The knowledge of how a product is being made ​u8203 (cleanliness, contents, done with joy etc.) contributes significantly to human well-being.
Energy
The building is certified in accordance to Minergie-P standards. The considerable energy demand for the ovens and the cooling is reused within the house. Energy is being recovered and used for the ovens cooling systems, hot water, cooling and heating, etc. Possible excess energy can be delivered to the neighbors. By doing this, losses are being minimized. However, mechanical systems are expensive to acquire, demand maintenance, are difficult to control and demand a great amount of energy. Therefore a great deal of technology was spared in favor of a low-tec approach. The roof is covered with a layer of planting capable of cooling and retention, a canopy provides shade in summer. By using the concrete floor as thermal mass, an ascending roofline (warm air moves towards the energy recuperation space without mechanical help) and the choice of materials nature works on its own.
Architectural expression
This way architecture showcases anti-internationalism: the location with its peculiarities, expression of the functions, presentation of the products, integration of local energy possibilities, the choice of materials, the promotion of local craftspeople and their capabilities have all become part of the specific task and part of the architectural end product. Visitors and users are not being attracted by an intrusive magazine-like short-lived architecture, but by the depiction of positive elements that will still be valid in several years.
Location: Rosbodenstrasse, Chur, Switzerland
Site area: 2978m2
Construction area: 1066m2
Total floor area: 2978m2
Completion date: Oct. 2010
Structural engineer: Liesch Ingenieure AG, Chur, Switzerland
Structure: Wood, Concrete


前後の記事を読む

RSSフィード

このサイトの最新情報をRSSフィードで配信しています。
RSS RSSリーダーで購読する

メールマガジン

メールマガジンで最新の情報を配信しています。
»メールで architecturephoto.netを購読する

情報募集

建築・デザイン・アートの情報を随時募集しています。
»詳しくは、こちらをどうぞ

Search"サイト内検索"

amazon search"書籍検索"

最新ニュースを受け取る

feature"特集記事"

remarkable"注目情報"

book"書籍情報"

Exhibitions"展覧会情報"

Competitions"コンペ情報"

最近のTopics

AD

広告掲載ついてはこちらにどうぞ

ap job"求人情報"

ap product"建材情報"

ap books"入荷情報"

Tags

※ニュース・リリースなどはこちらのフォームをご利用ください
>>contact